Olin yksin kotona koko päivän, ulkona tihkutti vettä ja takana oli 12 tunnin yöunet joten mikäpä sen parempaa kuin viettää monta tuntia keittiössä. Päätin leipoa sekä suolaista että makeaa. Ja sitä tuli enemmän kuin uskoinkaan, mutta siitä myöhemmin lisää..

Tein ensin pitsapatonkia, jonka reseptin olen joskus vuosia sitten nyysinyt äitini reseptivihosta. Tätä aika helppoa rullaa tulee tehtyä silloin tällöin. Täytteitä voi toki muokata mieltymystensä mukaan, itse olisin laittanut tähän myös herkkusieniä mutta ei mene miehellä läpi joten täytyi niistä luopua.

pohja

3 dl maitoa

50g hiivaa

4 rkl öljyä

1 tl suolaa

2 tl sokeria

n. 8 dl jauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja lisää loput aineet. Itse käytin muistaakseni vain 7 tl jauhoja, joten taikina jäi aika mukavan pehmeäksi. Kauli taikina leivinpaperille ja tee täyte.

1 tlk tomaattipyrétä + HP-kastiketta + ketsuppia

200g jauhelihaa paistettuna

1 tlk ananasta

1 tlk tonnikalaa (hiutaleina vedessä)

juustoa, oreganoa, jauhelihamaustetta

Levitä täyte pohjalle ja rullaa se kuin kääretorttu. Laita leivinpaperilla saumapuoli alaspäin. Itse paistoin rullan puoliympyrän muodossa, kun siitä tuli niin pitkä. Leikkasin päistä ylimääräiset taikinat pois ja nipistin päät kiinni. Voitele munalla ja koristele esim. seesaminsiemenillä. Huom! Kun rikot kananmunan lasiin, kannaattaa sinne ripotella hippunen suolaa joukkoon. Näin se on helpompi sivellä rullan päälle. 175 astetta, noin 30 minuuttia.

Kuva ei ole mikään maailman edustavin... mutta maku kylläkin!

 

Seuraavaksi tein kebabtaskuja. Ohjeen olen bongannut joskus Mimmin keittiöstä. Taskut ovat mukavan maukkaita välipaloja, menevät toki myös eväänä töissäkin. Näihin taskuihin on myös hyvä "hukata" kaikkia jämiä jääkaapista, kuten kävi nytkin. Sain pakastintamme (tai siis pakastinlokeroa) tyhjennettyä käyttämällä kebablastupussin sieltä ja juustokannikan sai myöskin jääkaapista pois. Lisäksi muutamasta kebabtaskusta tuli jauhelihataskuja, jotta sain pitsapatongista ylijääneen jauhelihan jonnekin.

taikina

2,5dl vettä

25g hiivaa

1 tl suolaa

1 rkl sokeria

0,5 dl öljyä

1 muna

4 dl vehnäjauhoja

4 dl ruisjauhoja

Tee hiivataikina. Tulipa ohjetta kirjoittaessani mieleeni, että taisin unohtaa öljyn taikinasta... Mutta toimiva siitä silti tuli.

täyte

200g kebablastuja (olen käyttänyt myös broilerpyöryköitä ja nyt siis jauhelihaa)

HP-kastiketta

juustoa

Jaa taikina 10-12 osaan -> pyörittele palluroiksi ja kauli -> täytä puolet pohjasta ja taita taskuksi. Voitele kananmunalla, pistele haarukalla ja ripottele seesaminsiemeniä päälle. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.

 

Viimeiseksi tein Johanneksen unelmia eli paristakin blogista löytyneitä pikkuleipiä.

Tässä olikin aika... hmm, mielenkiintoinen taikina sekä tehdä että työstää. Itseänikin auttoi se, että lisäsin tilkan kylmää vettä taikinaan, muuten se oli aikas murenevaista.

Minulle sattui vaan pari töppäystä näitä tehdessä. Ensinnäkin tarkoitukseni oli tehdä vain puolikas annos, mutta kuivat aineet mitattuani huomasin laittaneeni niitä tuplasti mitä piti. Eli koko annos tuli tehtyä. Lisäksi mittasin vahingossa vaniljasokeria 4 rkl, vaikka ohjeessa oli vain 2. Nooo, eipä tuossa mitään.

Ohjeesta ei tullut niin montaa pikkuleipää mitä ilmeisesti piti (60-80 kpl), vaikka en mitään hirveän suuria mielestäni tehnytkään. Toisaalta hyvä näin, ties minne olisin saanut ne hukattua. Nämä olivat myös ensimmäisiä pikkuleipiä, mihin tein koekakun - ja se kannatti, koska 15 minuuttia oli meidän uunilla liikaa ja pikkuleipä kärähti.

Tuli muuten leipoessa syötyä varmaan parin pikkuleivän edestä pelkkää taikinaa.. Join vielä siihen päälle pari lasia vettä, joten tiukka ja paha olo oli taattu Nauru

Tässä vielä ohje:


4 dl sokeria
200 g voita

2 dl öljyä

2 rkl vanilijasokeria
2 tl soodaa
8 dl vehnäjauhoja
4 dl riisimuroja
4 rkl perunajauhoja

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää öljy ja lopuksi kuivat aineet sekoitettuna. Ota ruokalusikalla taikinaa jaa pyörittelen pieniksi palloiksi. Voit myös litistää niitä hieman. Paista 175 asteessa n. 15 min tai kunnes saavat aavistuksen väriä.

Nämä olivat muuten tooooooodella makeita ja mureita, näistä varmasti kenen tahansa makeanhimo lähtee ja verensokeri heittelee kuin vuoristoradassa. Riisimurot antoivat kyllä kivaa rapeutta.

Niin ja pitihän näitä jo osaksi senkin takia kokeilla, että mieheni nimi on Johannes... Silmänisku